سفارش تبلیغ
صبا ویژن

حرف های روحانی و معاونش جهانگیری درباره  FATF همان تحریک اذهان عمومی است

رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس گفت:‌ اظهارات رئیس‌جمهور و معاون اول وی در مورد پذیرش لوایح مرتبط با FATF مصداق تشویش اذهان عمومی است و باید به‌خاطر اظهارات‌شان پاسخگو باشند.

اظهارات روحانی و جهانگیری درباره لوایح FATF مصداق تشویش اذهان عمومی است

حجت‌الاسلام مجتبی ذوالنوری نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس، با اشاره به اظهارات اخیر معاون اول رئیس‌جمهور در رابطه با تائید لوایح مرتبط با FATF از سوی رهبر معظم انقلاب گفت:صحبت‌های رئیس‌جمهور و معاون اول وی در رابطه با تائید این لوایح توسط رهبر معظم انقلاب از مصادیق تشویش اذهان عمومی است و خلاف قانون اساسی و توهین به دستگاه‌هایی است که جایگاه قانونی دارد و این آقایان باید به خاطر اظهارات‌شان در این باره پاسخگو باشند. 

وی افزود: اینگونه نمی‌شود که هر جای قانون به نفع فردی باشد و فرد بتواند از آن استفاده کند، قانون را قبول داشته باشد و هر جایی هم که قانون مطابق میل و نظر فرد نباشد قانون را زیر پا بگذارد. 

رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اظهار داشت: رئیس‌جمهور قسم خورده پاسدار و مجری قانون اساسی باشد. قانون اساسی حدود و اختیارات دستگاه‌ها را تعیین کرده است. وقتی موضوعی به شورای نگهبان می‌رود وظیفه و حدود قانونی شورای نگهبان مشخص است و وقتی هم که به مجمع تشخیص مصلحت نظام می‌رود باز هم کار به این ترتیب است.

ذوالنوری تاکید کرد:‌ اینگونه نمی‌شود آقای رئیس‌جمهور چون رئیس قوه است و زور دارد بخواهد با ادبیات دیکتاتور مآبانه دستگاه‌های دیگر را مرعوب کند که آنها نظر رئیس‌جمهور را تامین کنند. رئیس‌جمهور که مدعی است حقوقدان است با مستندات قانون اساسی حرف بزند. اگر نکته‌ای در رابطه با شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام دارد با مستندات و مدارک عنوان کند اگر تخلفی رخ داده کجا بوده است.

وی افزود: وقتی شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام به وظایف قانونی‌شان عمل کردند چرا باید مورد توهین آقای رئیس‌جمهور قرار گیرند؟ و آقای رئیس‌جمهور و آقای جهانگیری با آن ادبیات در رابطه با لوایح مرتبط با FATF صحبت کنند؟ و اینها همه در حالی است که دستگاه‌هایی که قانون، وظایفی برای آنها تعیین کرده اگر به وظایف قانونی خود عمل نکنند باید مؤاخذه شوند و در اینجا مجمع تشخیص مصلحت نظام و شورای نگهبان به وظایف قانونی خود عمل کرده‌اند.

رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اظهار داشت: حتی از رهبری هم هزینه می‌کنند و نسبت دروغ به رهبری می‌دهند تا افکار عمومی را در این زمینه با خود همراه کنند. این کار باعث می‌شود تا مردم نسبت به مسئولین بی‌اعتماد شوند.

ذوالنوری خاطرنشان کرد: اینکه می‌گویند ضرورت اداره کشور با CFT است در واقع یک ادعای بی‌مدرک، بی‌دلیل و ناصواب است. اتفاقا اگر CFT و دیگر لوایح مرتبط با FATF تصویب شود اداره کشور به مراتب سخت‌تر می‌شود.

وی افزود: امروز غرب و آمریکا اقرار دارند که تحریم‌های آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران خاصیتی ندارد و حقیقت آن است که تصویب این لوایح  راهی برای احیای تحریم‌های آمریکاست و مسیرهایی که ما از طریق آن تحریم‌ها را دور می‌زنیم و آمریکا نتوانسته این راه‌ها را مسدود کند می‌خواهند با CFT این مسیرها را شناسایی و مسدود کنند.

رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اظهار داشت: من معتقدم این آقایان مملکت را قفل کرده‌اند. قفل شدن مملکت نتیجه کار یک عزیز شعبده باز است که آمد کلید را به مردم نشان داد اما زیر دستمال شعبده بازی خود قفل را مخفی کرده بود و با کار خود مملکت را قفل کرد.

ذوالنوری خاطرنشان کرد: بدبختی که امروز مردم دچار آن شدند نتیجه برجام است که اگر آقایان از برجام نتیجه گرفته‌اند و آمریکا و دیگر کشورهای غربی به تعهدات خود پایبند هستند خب بسم‌الله. این تعهد و پایبندی را نشان دهند تا CFT و پالرمو و دیگر موارد را با همان آنها مقایسه کنیم اما وقتی ما هر چه وفا کرده‌ایم جفا دیده‌ایم چرا می‌خواهند هزینه دیگری را بر مردم تحمیل کنند. چرا  می‌خواهند حلقه فشار دشمن را با تصویب این لوایح تکمیل کنند؟

وی افزود: بنده اعلام آمادگی می‌کنم که در هر سطحی در رسانه ملی و دیگر رسانه‌ها مناظره داشته باشیم که پذیرش لوایح مرتبط با FATF قفل زده شده توسط  روحانی و تحریم‌های آقای ترامپ را تکمیل و محکم‌تر خواهد کرد.

ذوالنور اظهار داشت: من نمی‌دانم چه اصراری است که آنها می‌خواهند حتما میدان مانور ترامپ را آماده و جاده را برای او صاف کنند و همه مسیرهایی که ما آنها را امروز مخفیانه طی می‌کنیم افشا کنند که آقای ترامپ در مسیری که این آقایان برایش هموار می‌کنند راحت‌تر بتواند به مردم ما فشار وارد کنند. 

رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس خاطرنشان کرد: در اینجا جا دارد مسئولین ذیربط از دولت مطالبه‌گری کنند و آقای جهانگیری و آقای روحانی نسبت به اظهار نظرشان باید پاسخگو باشند.

روح‌الله زم عبرت کسانی است که برای منافع مادی به ملّت خود خیانت می‌کنند

رئیس نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه‌ها با اشاره به دستگیری روح‌الله زم گفت: این عبرتی است برای کسی که برای جیفه دنیا، خود را به دشمن می‌فروشد و تلاش می‌کند برای به‌دست آوردن منافع مادی به ملّت و باورهایشان خیانت کند.

روح‌الله زم عبرت کسانی است که برای منافع مادی به ملّت خود خیانت می‌کنند

حجّت‌الاسلام مصطفی رستمی، رئیس نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه‌ها در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه تشکل‌های دانشجویی خبرگزاری فارس با اشاره به دستگیری روح‌الله زم، مدیر کانال آمدنیوز گفت: در شرایط سختی که نظام سلطه به رهبری آمریکا با همراهی خائنان منطقه به دنبال آسیب زدن به اقتصاد، سیاست، فرهنگ و نقاط قوّت کشور بود، روح‌الله زم با دشمن همکاری کرد و تلاش فراوانی برای ایجاد انشقاق و اختلاف در جامعه از خود نشان داد.

وی ادمه داد: دستگیری‌ زم، ضمن اینکه اقتدار نظام اسلامی و پاسداران گمنام امام زمان را به دوست و دشمن نشان داد و دل‌های مومنین و هم‌وطنان را شاد کرد، پیامی هم درباره نوع برخورد نظام سلطه با نوکران و خادمان خود دارد.

رئیس نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه‌ها با بیان اینکه نوع برخورد نظام سلطه در ارتباط با افرادی چون صدام، مبارک و بن‌علی دیده‌ شد و نسبت به نوچه‌ها و افراد سطح پایین تر مثل زم هم اتفاق افتاد، اظهار داشت:  وقتی دوران خدمت و دوشیدن این عناصر تمام می‌شود برخورد استکبار و استخفاف را می‌بینیم و این عبرتی است برای کسی که برای جیفه دنیا و امور بی‌ارزش، خود را به دشمن می‌فروشد و تلاش می‌کند برای به‌دست آوردن منافع مادی به ملّت و باورهای خودش خیانت کند.

مفتح: با نجومی بگیران با جدیت برخورد شود

عضو هیأت رئیسه کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با تاکید بر اینکه باید به صورت جدی با نجومی بگیران برخورد شود، گفت: باید مراقبت شود که دیگر این حقوق‌ها پرداخت نشود.

مفتح: با نجومی بگیران با جدیت برخورد شود

محمدمهدی مفتح عضو هیأت رئیسه کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس، در خصوص حقوق‌های نجومی، اظهار داشت: بحث حقوق‌ نجومی و پرداختن به آن و مانع شدن از پرداخت حقوق‌های نجومی و همچنین رسیدگی به کسانی که حقوق نجومی گرفتند دو اصل مهم است.

وی افزود: بحث حقوق‌های نجومی همچنان که حساسیت جامعه بود، مقام معظم رهبری نیز فرمودند که باید همچنان با حساسیت پیگیری شود.

عضو هیأت رئیسه کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در ادامه عنوان کرد: هم کسانی که حقوق‌های نجومی دریافت کردند باید این حقوق‌ها را به بیت‌المال بازگردانند و هم جلوی پرداخت مجدد آن گرفته و حقوق‌ها قانونمند پرداخت شود.

مفتح ادامه داد: کارهایی که مجلس در برنامه ششم کرد، مانند تنظیم و تعیین سامانه‌ای برای ثبت تمام پرداخت‌های مسئولان قوای مجریه، مقننه و قضاییه و ثبت در آن، اقداماتی در این راستا بوده است. به هر حال اصل مطلب درست است و باید توجه ویژه به این کار شود و امیدواریم جلوی تداوم آن به جد گرفته شود.

عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی در خاتمه با اشاره به اینکه باید به صورت جدی با نجومی بگیران برخورد و به این موضوع توجه شود، گفت: باید مراقبت شود که دیگر حقوق‌ها نجومی پرداخت نشود و با نجومی بگیران برخورد و این مبالغ بازگردانده شود.

آیت‌الله مهدوی‌کنی؛ سیاست‌ورزی بر مدار تقوا

نقل است در تابستان 88، یکی از متهمین فتنه، برای دیدار با آیت‌الله مهدوی‌کنی به دانشگاه امام صادق آمدو تلاش او برای دیدار با مخالفت قاطع آیت‌الله بی‌ثمر ماند و نقل است که ایشان فرموده‌اند ابتدا از فتنه و فتنه‌جویان برائت بجوید و بعد به دیدار من بیاید.

آیت‌الله مهدوی‌کنی؛ سیاست‌ورزی بر مدار تقوا

به گزارش خبرنگار تشکل‌های دانشگاهی خبرگزاری فارس، محمدامین باقری مدرس دانشگاه و پژوهشگر هسته بازاریابی سیاسی مرکز رشد دانشگاه امام صادق (ع) طی یادداشتی به مناسب سالگرد درگذشت آیت‌الله مهدوی کن با عنوان « سیاست ورزی بر مدار تقوا» نوشت: تاریخ انقلاب اسلامی، شخصیت‌های محدودی همچون آیت الله محمدرضا مهدوی کنی را به یاد دارد که سراسر عمر خویش را بر مداری مستقیم و بی اعوجاج پیموده باشند.

شخصیتی که در عرصه های مختلف و مهمی در تاریخ انقلاب اسلامی نقش آفرینی کرده است. از حضور در عرصه اول سیاست کشور وپذیرش مسئولیتهایی چون عضویت در شورای انقلاب، تصدی وزارت کشور، صدرات بر کمیته‌های انقلاب اسلامی، عضویت در شورای نگهبان و در نهایت نخست وزیری در یکی از سخت‌ترین دوران‌های انقلاب اسلامی گرفته تا ایفای نقش پررنگ و اثرگذار در عرصه تعلیم و تربیت در مدرسه مروی و دانشگاه امام صادق علیه السلام، مسیر و منش حرکت او همواره بر مداری ثابت و بی انحرف قرار داشته است.

در این خصوص تحلیل‌های مختلفی در سایه القاب متعدد از شخصیت او ارائه گردیده است که به اعتقاد نگارنده هیچ یک نتوانسته است تبیینی کامل از شخصیت والا و وسیع ایشان ارائه دهد. وسعت شخصیت انسان‌های بزرگی مانند او، به افراد این اجازه را می‌دهد تا هریک از منطر خود سخن بگوید و از دیگر ابعاد شخصیت این بزرگان غفلت ورزد. به تعبیر استاد شهید علامه مرتضی مطهری (ره)، هر انسان بزرگ شخصیت خود را بر یک محور واحد بنا کرده است و اگر این محورِ واحد به درستی شناسایی و شناسانده نشود، تبیین کاملی از شخصیت او حاصل نگردیده و سنگ بنای تحریف در شناخت و معرفی این شخصیت گزارده شده است. به عنوان مثال بسیاری او را به عنوان سیستم مورد نیاز fifa 18 یک فقیه بصیر معرفی کرده‌اند، غافل از آنکه فقاهت، تنها بخشی از شخصیت وسیع ایشان است. چه بسیار فقیهانی که از حیث مرتبه علمی در مقام استاد او و یا بالاتر از آن بوده‌اند اما در گلوگاه‌های ابتلاء الهی، لغزیده‌اند. تاریخ انقلاب اسلامی نشان می‌دهد، مهرماه 1360 زمینه مهیایی برای کاندیداتوری آیت الله مهدوی کنی، نخست وزیر وقت، در انتخابات ریاست جمهوری وجود داشت و اقبال مردمی بالایی نسبت به ایشان شکل گرفته بود. با این حال با ورود آیت الله خامنه‌ای به عرصه کاندیداتوری سومین انتخابات ریاست جمهوری، او با این استدلال که رقابت بین روحانیت برای کرسی ریاست جمهوری را صحیح نمی‌داند، از این عرصه کنار می‌رود. ضرورتی به مرور تاریخ هزارساله فقها نیست، نگاهی به تاریخ نزدیک انقلاب اسلامی نشان می‌‌دهد، فقهایی که خود نظریه پرداز ولایت مطلقه فقیه بودند، در وقت ابتلاء، نظریات خود را فراموش کرده و نه تنها اطلاق ولایت فقیه، که اساس آن را زیر پای خود نهاده و گذشتند.

برخی دیگر وجه ممیزه شخصیت ایشان را اخلاق مداری خوانده‌اند. هرچند اخلاق بعد مهمی در انسجام شخصیتی او بود و در میدان سیاست ورزی، به عنوان یک ممیزه‌ی مهم در این انسان بزرگ مورد توجه است، اما تاریخ نشان می‌دهد اخلاق مداران اساسا عزلت نشینی و کناره گیری از سیاست را برگزیده‌اند. تاریخ انقلاب اسلامی نیز پر است از اساتید اخلاقی که اصول اخلاقی آنها را از ورود به میدان سیاست بازداشته و یا از میدان سیاست به در کرده است. حال آنکه این استوانه اخلاق، در تمام مدت حیات خود، هیچ گاه نه اخلاق را برای اغراض سیاسی زیر پا گذاشت و نه در حفظ اصول اخلاقی حاکم بر حیات خود، عرصه سیاست را وانهاد.

محمدرضا مهدوی کنی چه به عنوان یک شخصیت سیاسی مستقل و چه در قامت دبیر جامعه روحانیت مبارز تهران، همواره در انتخابات‌ها صاحب رأی و نظر بود و آن را برای آگاهی جامعه ابراز می‌کرد. کسی به یاد ندارد در هیچ مقطعی ایشان ذره‌ای از اصول اخلاقی کوتاه آمده و برای تحقق انتخاب خود، دست به تخریب نامزدها یا جریان رقیب بزند. هیچ کسی تا کنون در تاریخ انقلاب نه دیده و نه شنیده است که جایی باشد که برای پیروزی در یک رقابت سیاسی، آیت الله مهدوی کنی رقیب خود را به صفات ناپسند داشته یا نداشته‌اش، در جامعه ملقب کند. از آن سو نیز هیچ کس به خاطر ندارد در مقطعی یا انتخاباتی ملاحظات اخلاقی ایشان را از فعالیت سیاسی باز بدارد.

نمونه بارز این دو رویکرد مکمل، حضور ایشان در عرصه نمایندگی مجلس خبرگان رهبری و سپس ریاست بر این مجلس است. جایی که اصول اخلاقی همانطور که دست و پای ایشان را برای نامزدی ریاست مجلس خبرگان رهبری نبست، موجبات آسیب رساندن به شخصیت رقیب را نیز فراهم نیاورد. ایشان در نخستین نطق خود پس از تکیه زدن بر کرسی ریاست مجلس خبرگان رهبری، برای محافظت از شخصیت رقیب، این جایگاه را تفویض شده از آقای هاشمی رفسنجانی قلمداد کرد.

آیت الله مهدوی کنی، بی‌شک یکی از ده سیاستمدار بزرگ تاریخ ایرانِ پس از انقلاب اسلامی است. قطع نظر از جنبه‌ علمی، شخصیت اخلاقی و منش تربیتی او، به تصریح مکرر خود، یک آخوند سیاسی بود و از ابتدای فراغت از حوزه در زمره یاران امام خمینی (ره) به فعالیت سیاسی علیه رژیم پهلوی پرداخت. سالها زندان، تبعید و شکنجه در روزگار حکومت پهلوی، نشان دهنده عزم جزم او در مبارزه علیه حکومت طاغوت است. با پیروزی انقلاب اسلامی او در حلقه نخست یاران امام خمینی (ره) از همان ابتدا با عضویت در شورای انقلاب و سپس پذیرش مسئولیت‌های چون اداره کمیته‌های انقلاب اسلامی، وزارت کشور، عضویت در شورای نگهبان، امامت جمعه تهران و نخست وزیری اهتمام خود به امر سیاست را بیشتر و بیشتر گردانید.

پس از این دوران نیز کناره گیری‌اش از مسئولیت‌های سیاسی، از اثرگذاری شخصیت سیاسی او نکاست و نقش او در حوادث سالهای بعد تا پایان حیات مبارکش در همه رخدادهای سیاسی ایران آشکار و هویداست. از نقش آفرینی در انتخابات‌های مختلف گرفته تا موضع گیری‌های مهم ایشان در ماه‌های فتنه 88 تا ورود دوباره ایشان به عرصه اصلی سیاست با نمایندگی و سپس ریاست مجلس خبرگان رهبری، همه و همه حکایت از اهمیت این بعد در شخصیت ایشان دارد. با این حال تردیدی نیست که سیاست محور شخصیت او نبود اما از مقومات مهم شخصیتش به شمار می‌رفت.

گذشته از این القاب نارسا و نامتناسب با شخصیت جامع ایشان، عنوان ناصواب دیگری نیز به تدریج در توصیف ایشان در یادداشتها و نشریات جوانه زد و کمی بعد جان گرفت تا جایی که مدار و محور شخصیت ایشان قلمداد شد. مشی به دور از افراط و تفریط ایشان، به ویژه پس از ارتحال، بعضا به غلط ذیل عناوینی چون مدارا و اعتدال تفسیر گردید. القابی که عموما ایشان را شخصیتی نه چندان محکم و تا حد زیادی منعطف معرفی می‌کند که در نگاه برخی، آنقدر اهل تسامح است که تلاش می‌کند با همه سلایق سیاسی بسازد. اعتدال در معنای مورد نظر اینان، یعنی تبعیت از جو؛ اینکه امروز روز چیست، پس ما هم از همان سخن می‌گوییم. مدارای مکد نظر ایشان نیز، یعنی کسی که سخت نمی‌گرفت و خطوط قرمز اعتقاد و منش سیاسی او سیال و متغیر بود. این گونه توصیفات از سوی برخی رقبا ناشی از عدم شناخت دقیق و از سوی برخی دیگر حکایت از تلاش برای تحریف شخصیت این انسان بزرگ دارد.

اما نگاهی عمیق‌تر به مواضع و رویکردهای او در عرصه سیاست ورزی نشان می‌دهد، مدارا و اعتدال به هیچ عنوان با شخصیت او سازگاری نداشت. نمونه نخست، انقلابی گری ایشان است. او یکی از مبارزان صف اول انقلاب اسلامی بود که در راه رسیدن به آرمان حکومت اسلامی، زندان، شکنجه و تبعید را به جان خرید. بی شک اگر اهل مدارا و اعتدال بود، هیچگاه چنین مسیر سخت و دشواری را برای تحقق مقصود خود برنمی‌گزید و مانند برخی دیگر از مخالفین رژیم به مبارزاتی نرم‌تر و بی‌دردسرتر روی می‌آورد.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز، در مقاطع حساس انقلاب نشان داد، حسن خلق و مراعات حدود شرعی در تعاملات سیاسی، امری کاملا متفاوت از اعتدال است. زمانی که در سالهای پایانی دهه شصت ماجرای انشعاب برخی از جامعه روحانیت مبارز که منجر به تأسیس مجمع روحانیون مبارز گردید، آغاز شد، ایشان بر خلاف آنچه مشی مدارا اقتضا می کرد بر اعتقاد و باور خود ایستاد و الا چرا انشعاب؟

ماه‌های فتنه 88، در حالی که رهبری از ظلم بزرگ سخن می‌گفت، بسیاری از سیاسیون هم‌سو با ایشان، با این باور که میان نظام و اصحاب فتنه نزاعی است که هر یک باید به سهم خود کوتاه آمده و توافق کنند، به واسطه گری میان نظام و فتنه گران مشغول گردیده و نام آن را میانه روی و اعتدال ‌گذاشتند. همزمان با چنین رویکرد مبتنی بر اعتدال و مدارا، اما، آیت الله مواضعی قاطع و محکم در دفاع از نظام و ولایت فقیه داشت؛ مواضعی که به مذاق بسیاری از کسانی که سالها ایشان را شیخ اعتدال می‌خواندند و بعدها ایشان را منادی مدارا معرفی می کنند، خوش نیامد. نقل این خاطره نگارنده از آن سال خالی از لطف نیست. زمانی در تابستان 88، یکی از اعضاء دولت اصلاحات و متهمین فتنه پس از انتخابات، در زمان مرخصی از زندان، برای دیدار با آیت الله مهدوی کنی به دانشگاه امام صادق علیه السلام آمد. تلاش او و واسطه‌های پرنفوذش در دفتر آیت الله برای دیدار با ایشان، با مخالفت قاطع شخص ایشان بی ثمر ماند. نقل است که فرموده بودند، ابتدا از فتنه و فتنه جویان برائت بجوید و بعد به دیدار من بیاید.

عبارتی که پیشتر درباره دیگر سران اصلی فتنه نیز که درخواست ملاقات با ایشان را داشتند، به کار رفته بود. دست آخر آن فرد در بیرون دفتر آنقدر منتظر ایستاد تا بلکه -بر اساس همین باور ناصواب مدارا و اعتدال در ایشان- بتواند آیت الله را در محظور اخلاقی قرار داده و حداقل در هنگام خروج، با ایشان ملاقات کند. اما، آیت الله که جز بر مدار حق عمل نمی‌کرد، هنگام خروج بی توجه به حضور این فرد و بدون آنکه لحظه‌ای برای او مکث سیستم مورد نیاز بازی pes 2019 کند، سوار بر خودرو گردید و رفت. رفتاری که مطلقا با اعتدال و مدارای مورد انتظار و ساختگی آنها سازگاری نداشت و نه حتی با متر اخلاق و شاقول سیاست می‌شد آن را سنجید. محمدرضا مهدوی کنی، را نه فقاهت و سیاست و اخلاق حسنه و نه اعتدال و مدارایی که به او نسبت داده شد، سیاستمدارِ صادق و انقلابیِ صریح نکرد. آنچه شخصیت او را قوام داد و در تمامی سالیان عمر با برکتش در تندباد حوادث، حفظ کرد، چیزی فراتر از این بود. چیزی که در روز ابتلاء الهی به داد او می‌رسید و در لحظه‌های انتخاب، میزان حق را برای سنجش گزینه‌ها، پیش روی او می‌نهاد؛ چیزی که قدرت تشخیص حق از باطل را به هر مؤمنی می بخشد و آن نیست مگر تقوا. تقوا آن ممیزه‌ای است که اگر آن را نشناسید یا به حساب نیاورید، در شناخت آیت الله مهدوی کنی و انسان‌هایی همچون او، ره به جایی نخواهید برد و عظمت شخصیت آنها را درک نخواهید کرد.

سؤال مهم اکنون این است: تقوا چیست؟ در ابتدایی‌ترین سطح، تقوا، قدرت بر انجام واجبات و ترک محرمات است. در عرصه فردی این واجبات و محرمات مشخص اند؛ نماز، روزه، حج، خمس، زکات و نظایر آن واجبات فردی یک مسلمان اند و دروغ، غیبت، ربا، رشوه و مانند آن نیز محرماتی هستند که در زندگی هر فرد مسلمان باید از آن اجتناب شود. اما واجبات و محرمات در عرصه اجتماعی و سیاسی و به تبع آن حدود تقوا، بسیار متفاوت است. بسیاری از حلال‌ها و حتی مستحبات برای کارگزاران و مسؤولان حکومت اسلامی حرام می‌شوند و بسیاری از مستحبات و مباحات برای آنها واجب. مثال معروفی در این زمینه نقل شده است که فردی از مسئولین کشور برای چندمین بار (بیش از یکبار بوده است) قصد سفر حج کرده بود؛ به طریقی حضرت امام خمینی (ره) از این امر مطلع گشته و برای او پیغام دادند اگر واجب شرعی است که انجام بده اما اگر حج واجبت را رفته‌ای و این جزء مستحبات است، رسیدگی به امور مردم و ماندن در محل انجام وظیفه واجب است.

به تعبیر بهتر، تقوای سیاسی، حج به عنوان یک عمل مستحبی فردی را برای مسئول حکومت اسلامی تبدیل به یک امر حرام می‌کند. بنابراین، تقوای سیاسی قدرتی است که یک کارگزار، مسئول و سیاستمدار در حکومت اسلامی را وادار می‌کند تا در تمامی آنات و حالات بر اساس بایدها و نبایدهای شرعی و دینی در افق یک مسئول و کارگزار حکومت اسلامی عمل کند.

نگاهی به حیات مبارک مرحوم آیت الله مهدوی کنی نشان می‌دهد، عنصر تقوا محور تمامی افعال و تصمیمات ایشان بوده است. از اصل ورود به عرصه سیاست گرفته تا جزئی ترین رفتارها و تصمیمات او، همه و همه بر اساس فهم اجتهادی دقیق از وظیفه دینی و عمل مطابق با آن وظیفه شکل گرفته است. بارزترین بروز این خصلت، در انسجام شخصیتی ایشان و به تعبیر بهتر یک دستی شخصیت این انسان بزرگ است. جایی که سیاست و دیانت هیچ کدام در شخصیت ایشان، بر یکدیگر سبقت ندارد. آیت الله مهدوی کنی یک روحانی سیاستمدار بود اما هیچ گاه در شخصیتش سیاست و دیانت جدا از هم قرار نگرفت که در مواقعی یکی بر دیگری تقدم بگیرد؛ چیزی که در میان روحانیون وارد در سیاست کمیاب نیست؛ یا به کل از سیاست به دور می‌روند و یا آنگونه داخل در سیاست اند که از روحانیت لباسش را آن هم هر از گاهی به تن دارند. او سیاست را غیر از دیانت نمی‌دانست و به همین طریق دیانت را غیر از سیاست نمی‌شمرد. در منظر او یک تصمیم و رفتار سیاسی، خود یک فریضه دینی بود.

آنچه ایشان را در سالهای ابتدایی دهه 60 و در اوج دوران سیاستمداری‌اش، -یعنی بهترین زمان رسیدن به بالاترین مقام اجرایی کشور- از میدان انتخابات ریاست جمهوری به دانشگاه امام صادق علیه السلام و عرصه تعلیم و تربیت نیروهای مؤمن و انقلابی سوق داد، نه فقاهت و سیاست و اخلاق و نه مدارا و اعتدال، که تقوا بود؛ تقوای او این بود که حال که فرد مناسب دیگری برای مسئولیت ریاست قوه مجریه در میدان عمل حاضر است، نه تنها تکلیف از تو برداشته است که تکلیف تو حمایت و تبعیت از فرد حاضر در میدان است. یا انگیزه‌ای که ایشان را در سالهای سخت پایانی دهه 60 نسبت به اتهام‌ها و افتراهایی که ایشان و جریان جامعه روحانیت مبارز را به اسلام امریکایی متهم می‌ساخت، وادار به سکوت می‌کرد، فقاهت و اخلاق و سیاست نبود، بماند که مدارا اقتضایی متضاد آن داشت.

تنها تقوا بود که نمی‌گذاشت ایشان مصلحت شخصی و جناحی و اعاده حیثیت به حق خود را بر مصلحت و حیثیت انقلاب و نظام برتری دهد. و دست آخر ورود ایشان در سالهای پایانی عمر مبارک خود به عرصه‌ای از سیاست که سالها پیش بنا بر وظیفه آن را رها کرده بود، نه استلزامی شرعی و اخلاقی داشت و نه حجتی سیاسی و نه سازگار با حال و سلامتی ایشان بود. تنها تقوا، یعنی انجام تکلیف در زمان صحیح بود که ایشان را وارد انتخابات مجلس خبرگان رهبری کرد و سپس بر کرسی ریاست این مجلس نشاند. چه اینکه مهدوی کنی با ریاست بر مجلس خبرگان اعتباری بر خود نمی‌افزود، بلکه این جایگاه مجلس خبرگان بود که با زعامت ایشان ارتقاء و استحکام می‌یافت.

کلام آخر آنکه حیات انسان‌ها مملؤ از روزها و روزگاران مختلف است. همانند چهار فصل سال، دیروز زندگی هیچ انسانی با امروز و فردای او یکسان نیست. گاهی هوای زندگی بهاری است و گاهی پاییزی، گاهی گرمای شدید مرداد است و گاه سرمای خشک دیماه. انسان‌ها به شکل‌های مختلفی در برابر این تغییر و تحولات جوی واکنش نشان می‌دهند. گاهی با هرچه هست می‌سازند و دم بر نمی‌آورند، گاهی برای آسایش خویش دست آویز این فن‌آوری و آن ابزار می‌شوند، گاهی از سرما به گرما پناه می‌برند و گاهی از گرما به سرما و هزار راه و روش دیگر که در این مقال نمی‌گنجد. اما هستند کسانی که در تداول ایام تکانی نمی‌خورند؛ نه از گرما فراری‌اند و نه از سرما گریزان. نه گرما می‌سوزاندشان و نه سرما می‌لرزاندشان. اینان، در تندباد حوادث مانند سرو، افراشته می‌مانند و فتنه‌ها و ابتلاءات ریز و درشت زندگی، صحیح و خطا را در نظرشان جا به جا نمی‌کند.

و این از بارزترین ممیزات ایمان است که فرمود المؤمن کالجبل الراسخ، لایحرّکه العواصف؛ مؤمن مانند کوه استوار است و تندباد های حوادث او را تکان نمیدهند. این مردانِ مرد اگرچه در روزگاران کمیابند، اما همیشه بوده و هستند و بوستان بشریت در همه ادوار تاریخ، از جویبار عزم و اراده و همت و در یک کلام تقوای ایشان آبیاری شده و می‌شود. محمدرضا مهدوی‌کنی انسانی از این دست بود که به تعبیر رهبر انقلاب از همان اوان جوانی اهل تقوا بود و تا پایان حیات پربرکت خویش نیز چنین ماند.

انتهای پیام/


اولین دیدگاه را شما بگذارید

 جت یاسین...       تلاش...


طراحی پوسته توسط تیم پارسی بلاگ