سفارش تبلیغ
صبا ویژن

تلاش مضاعف برای اعلام شفاف دارایی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

عضو هیأت رئیسه مجلس با اشاره به تصویب محرمانه بودن لیست اموال مسؤولان در مجمع تشخیص گفت: مجمع می‌تواند این ماده را اصلاح کند ولی به نظرم دارایی نمایندگان محرمانه نیست و قرار است با راه‌اندازی کمپینی اموال‌مان را به مردم بگوییم.

راه‌اندازی کمپینی برای اعلام شفاف دارایی نمایندگان/ اموال مسؤولان محرمانه نیست

احمد امیرآبادی فراهانی عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار پارلمانی فارس، درباره محرمانه بودن لیست اموال و دارایی نمایندگان مجلس، گفت: با آنکه قانون اعلام کرده  است که این اموال محرمانه است، اما از نظر من این موضع به هیچ وجه محرمانه نبوده و می‌تواند بسیار شفاف برای مردم اعلام شود.


وی افزود: مصوبه مجمع تشخیص مصلحت نظام در سال 1394 محرمانه بودن اموال و دارایی مدیران و مسئولان را اعلام کرده است.

عضو هیأت رئیسه مجلس تصریح کرد: اصل قانون اساسی صراحت دارد که اموال مقامات و مسئولان باید به قوه قضائیه اعلام شود که در آن اعلام شده است که رهبر انقلاب، رئیس‌جمهور، وزرا و فرزندان آنها باید لیست اموال و دارایی خود را اعلام کنند.

امیرآبادی فراهانی گفت: قانونی که در اردیبهشت سال 1391 و در اواخر دولت هشتم تصویب شد، صراحت داشت که باید تعداد مدیران و مسئولان که باید لیست اموال و دارایی‌شان را به قوه قضائیه اعلام کنند باید تسری پیدا کرده و گسترش یابد و بر همین اساس باید اعضای شورای شهر، شهردار، نمایندگان مجلس، استانداران، فرمانداران و مدیران‌کل باید بر همین اساس اموال و دارایی خود را اعلام کنند.

عضو هیأت رئیسه مجلس تصریح کرد: بر همین اساس و بر اساس برآوردها مدیران و مسئولانی که باید اموال و دارایی خودشان را به قوه قضائیه اعلام کنند بالغ بر 250 هزار نفر برآورد می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: قانون مذکور اواخر مجلس هشتم به مجمع تشخیص مصلحت نظام رفت و در آنجا سه سال معطل شده و تصویب نشد.

امیرآبادی فراهانی گفت:‌در مجلس نهم نمایندگان این موضوع را پیگیری کرده و در نهایت منجر به تصویب این موضوع در مجمع تشخیص مصلحت نظام شد و در سال 1394 ابلاغ شد.

وی خاطرنشان کرد:‌در یکی از مواد این قانون که پیشنهاد تهیه و تدوین آئین‌نامه اجرایی آن از سوی قوه قضائیه اعلام شده بود، در نهایت از سال 94 تا سال 97 در کشوی میز آیت‌الله آملی لاریجانی رئیس قوه قضائیه باقی ماند اما وقتی آیت‌الله رئیسی بر مسند دستگاه عدلیه قرار گرفتند ظرف دو تا سه ماه این آئین‌نامه را تدوین کرده و ابلاغ کردند.

وی خاطرنشان کرد: بعد از ابلاغ این آئین‌نامه، قانون لازم‌الاجراست و در یکی از این بندهای قانون آمده است که اعلام اموال محرمانه است و فقط رئیس قوه قضائیه باید از لیست آن اطلاع داشته باشد. در حالی که قانون صراحت دارد که باید این لیست به رئیس قوه قضائیه ارائه شود.

عضو هیأت رئیسه مجلس گفت:‌اگر لیست اموال و دارایی به مانند رئیس‌جمهور و وزرا به صورت کاغذی باید به قوه قضائیه ارسال می‌شد حجم زیادی کاغذ مصرف شده و عملاً اسراف می‌شد اما قوه قضائیه سامانه‌ای را برای دریافت لیست اموال و دارایی مدیران و مسئولان راه‌اندازی کرد که این سامانه بر اساس اطلاعات آنلاین تکمیل شده و کد شناسه‌ای را به همه مسؤولان داده شده و از آن طریق وارد سامانه شده و مدیر و مسؤول باید فرم‌ها و اطلاعات لازم را در این سامانه تکمیل کند.

وی خاطرنشان کرد: بعد از اینکه اطلاعات بارگذاری شد در سروی که سوئیچ آن در اختیار قوه قضائیه است ثبت و ضبط و نگهداری می‌شود.

امیرآبادی فراهانی خاطرنشان کرد:‌بعد از آنکه مدیر و مسئولی از مسئولیت خود کنار رفت مجدداً باید لیست دارایی خود را اعلام کند و اموال ورودی و  خروجی آن بررسی شده و انطباق داده شود و اگر این اموال به ناحق افزایش پیدا کرده باشد رسیدگی خواهد شد.

عضو هیأت رئیسه مجلس گفت: مجمع تشخیص مصلحت نظام لیست اموال و دارایی مدیران و مسئولان را محرمانه کرده است و چون مصوب مجلس است نمی‌توان تغییری در آن داد و اگر قرار است اصلاحیه‌ای در این باره صورت گیرد باید خود مجمع این اقدام را انجام دهد.

وی گفت:‌بر اساس آئین‌نامه مصوباتی که از سوی مجمع تشخیص مصلحت نظام به تصویب می‌رسد امکان ورود مجلس شورای اسلامی وجود ندارد.

امیرآبادی فراهانی خاطرنشان کرد:‌به دنبال آن هستیم که کمپینی را راه‌اندازی کرده و تعدادی از مدیران و مسؤولان که موافقت خود را با اعلام شفاف اموال‌شان اعلام کرده‌اند اطلاعات دارایی خود را در این کمپین بارگذاری کنند. وی خاطرنشان کرد: قرار است با رایزنی صورت گرفته با تعدادی از نمایندگان آنها هم در این کمپین اطلاعات اموال و دارایی خود را ثبت و ضبط کنند. عضو هیأت رئیسه مجلس درباره احتمال مخالفت علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی  سیستم مورد نیاز fifa 19  با این اقدام گلت:‌آقای لاریجانی در جلسه هیأت رئیسه موافقت و یا مخالفتی در این زمینه نکرده‌اند و اتفاقاً آقای شهریاری معاون فناوری اطلاعات قوه قضائیه در این جلسه حضور پیدا کرده و او نحوه ثبت‌نام، ورود اطلاعات را توضیح داده و سخنی درباره محرمانه بودن و یا محرمانه نبودن این اعلام  نشده است. وی خاطرنشان کرد:‌نماینده مجلس می‌تواند به صورت داوطلبانه اموال و دارایی خود را اعلام کند. امیرآبادی فراهانی خاطرنشان کرد: با راه‌اندازی این کمپین لیست اموال و دارایی تعدادی از نمایندگانی که موافقت خود را با این کار اعلام کرده‌اند اعلام خواهد شد ضمن اینکه در فضای مجازی هم این موضوع اعلام خواهد شد.

عضو هیأت رئیسه مجلس خاطرنشان کرد: میز دریافت لیست اموال و دارایی نمایندگان مجلس از سوی مسؤولان قوه قضائیه قرار است در روزهای آینده در مجلس شورای اسلامی راه‌اندازی شده و بر همین اساس نمایندگان اطلاعات خود را در آن سامانه مذکور بارگذاری خواهند کرد.

وی گفت:‌قرار است چند تن از کارکنان قوه قضائیه در محل هیأت رئیسه مجلس مستقر شده و لیست اموال نمایندگان را دریافت کنند.

وزارت بازرگانی مکمل داخلی اینستکس/خودکفایی به محاق می‌رود

توجه ویژه دولت به تشکیل وزارت بازرگانی از یک‌سو و تمرکز بر روی عملیاتی شدن اینستکس در عرصه سیاست خارجی از سویی دیگر، این شائبه را به وجود می‌آورد که وزارت بازرگانی و اینستکس، مکمل هم بوده و تشکیل آن‌ها لازم و ملزوم یکدیگر است

وزارت بازرگانی مکمل داخلی اینستکس/خودکفایی به محاق می‌رود

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، بررسی عملکرد دولت در شش سال اخیر، نشانگر عزم جزم دولت برای حل مشکلات اقتصادی کشور از طریق تقویت روابط تجاری با اتحادیه اروپا بوده است. حساب ویژه‌ای که دولت بر روی برجام، اروپا و آمریکا بازنمود و حقیقت ماجرای عدم تعهد طرفین مذاکره، زمانی روشن شد که آمریکا از برجام خارج گشت. با خروج آمریکا از برجام، کشورهای اروپایی نیز با قطع نمودن واردات نفت از ایران، عدم تسهیل تراکنش‌های بانکی و مالی با بانک‌های ایرانی و هم‌چنین خروج از فضای اقتصادی ایران به‌طور غیررسمی از تحریم‌های آمریکا تبعیت نمودند. باوجود همراهی قاطع اروپا با آمریکا، دولت همچنان بر تداوم بقای در برجام و مذاکره با اروپا اصرار ورزید. پس از یک سال مذاکره دولت با سه کشور اروپایی عضو برجام، اروپا پیشنهاد تشکیل یک شرکت خصوصی تحت عنوان اینستکس را ارائه نمود. شرکتی که قرار است به‌طور تهاتری تراکنش‌های تبادلات تجاری-غذا و دارو- بین شرکت‌های ایرانی و اروپایی را تسهیل نماید.

*اصرار دولت بر تشکیل همزاد اینستکس در داخل کشور در حقیقت، پس از خروج آمریکا از برجام و به‌تبع آن، همراهی اروپا با تحریم‌های آمریکا علیه ایران،  تلاش‌های 6 ساله دولت در اعتماد به طرفین مذاکره از بین رفت. پس از کش‌وقوس‌های فراوان و اصرار دولت بر بقای در برجام، عایدی 6 ساله دولت به تشکیل شرکتی خصوصی برای واردات غذا و دارو در برابر صادرات نفت منتهی شد. شرکتی که اولاً در تشکیل آن و همراهی کشورهای دیگر برای سیستم مورد نیاز fifa 20 همکاری با این شرکت، تردیدهای فراوان وجود دارد. ثانیاً، این شرکت برای اجرایی سازی عملیات تهاتر غذا و دارو با ایران، نیازمند ابزار مکمل واردات محور در داخل ایران است. ابزاری به نام وزارت بازرگانی. در همین راستا، هیئت دولت از هیچ تلاشی برای تشکیل همزاد اینستکس-وزارت بازرگانی- فروگذار نکرد. تداوم تخصیص ارز ارزان‌قیمت و رانتی برای واردات کالاهای اساسی و فشار و لابی سیاسی با نمایندگان مجلس برای تصویب طرح تشکیل وزارت بازرگانی نمونه‌های از تلاش‌های دولت برای تسهیل واردات غذا از طریق اینستکس به شمار می‌رود.

هم‌زمان با اقدامات گسترده دولت در راستای تشکیل وزارت بازرگانی، اواخر شهریورماه سال جاری «میشائیل ارهارد بوک»، رئیس اینستکس به ایران سفر کرد. وی با حضور در اتاق مشترک بازرگانی و صنایع ایران و آلمان، به بیان و بررسی مشکلات تشکیل اینستکس پرداخت و از اعلام آمادگی چند بانک اروپایی برای ورود به اینستکس خبر داد. تلاش‌های خارجی و داخلی برای تشکیل اینستکس و ابزارهای لازم برای تحقق آن-از جمله تشکیل وزارت بازرگانی- نشان از همکاری برنامه‌ریزی‌شده دولت و طرف اروپایی دارد.

در واقع از آنجا که دولت بیشتر همت خود در داخل کشور را بر روی وزارت بازرگانی و از طرف دیگر بیشتر تمرکز خود در عرصه‌ی سیاست خارجه را بر روی برجام اروپایی و به‌ویژه اینستکس گذشته است؛ این شائبه مطرح می‌شود که اینستکس با وزارت بازرگانی ارتباط داشته و تشکیل آن‌ها لازم و ملزوم یکدیگر هستند.

برخی نمایندگان مجلس نسبت به شائبه تلاش دولت برای واردات از طریق اینستکس واکنش نشان داده‌اند. به عنوان مثال، علی ابراهیمی عضو کمیسیون کشاورزی مجلس در پاسخ به اینکه به اعتقاد بسیاری از کارشناسان دولت با تشکیل وزارت بازرگانی به دنبال استفاده از ظرفیت کانال مالی اروپا ( اینستکس) برای واردات غذا است، گفت: «به اعتقاد بنده این خط اعتباری نمی­تواند کارایی چندان زیادی داشته باشد. زیرا قدرت مانور پایینی دارد. استفاده از کانال مالی اینستکس برای واردات غذا به بهانه اینکه تحریم نیست و راحت‌­تر می‌­توان از این طریق حساب­‌ها را با اروپا تسویه کرد، اشتباه است. واردات غذا در کل یک خطا محسوب می­‌شود. با این کار اشتغال حوزه کشاورزی را هم از بین می‌­بریم». *به محاق رفتن خودکفایی با تشکیل وزارت بازرگانی و اینستکس بررسی آمار تجارت خارجی ایران در زمان اوج تحریم ها-سال 91- مؤید این مطلب است که واردات غذا و دارو از اروپا هیچ‌گاه کاهش نیافته و ایران در سال 1391 برای واردات غذا و دارو از اتحادیه اروپا مشکلی نداشته است. در واقع، مطابق آمارهای گمرک، داروها و مواد غذایی از معدود کالاهایی بودند که واردات آن‌ها از اتحادیه اروپا کمترین تأثیر را از تحریم‌ها پذیرفت. لذا تشکیل اینستکس برای تجارت غذا و دارو به ایران و به‌تبع آن، تأسیس وزارتخانه‌ای برای واردات-وزارت بازرگانی- فاقد استدلال کارشناسی و منطقی است.

ضمن اینکه کشور در 6 سال اخیر و با اتکای به قانون تمرکز وظایف بخش کشاورزی، چه در بخش تولید محصولات استراتژیک و چه در مدیریت بازار اقلام اساسی کشاورزی، موفقیت‌ها و دستاوردهای قابل‌توجهی را کسب نموده است. خودکفایی در محصولاتی چون گندم، شکر، برنج، افزایش تولید در بخش دانه‌های روغنی و اجرا نمودن سیاست هوشمندانه بازار در ازای بازار ازجمله دستاوردهای طلایی قانون تمرکز وظایف بخش کشاورزی به شمار می‌روند.

با این وجود، دولت با پذیرفتن سیاست واردات غذا در ازای صادرات نفت، عملاً ضمن وابسته نمودن کشور به محصولات استراتژیک، قوانین حمایتی از تولید را ملغی خواهد کرد. این در حالی است که حمایت از تولید و خودکفایی در تولید محصولات استراتژیک در سیاست‌ها و برنامه‌های بسیاری از کشورها به چشم می‌خورد و در صورت فقدان برنامه‌ریزی برای خودکفایی در محصولات استراتژیک، ضربات جبران‌ناپذیری به کشور وارد خواهد شد. نمونه‌ای از تهدید غذایی نسبت به ایران، صحبت‌های وزیر خارجه آمریکا بود. مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا در گفتگو با شبکه بی‌بی‌سی در تاریخ 13 آبان ماه 97 اعلام کرد: «درصورتی‌که دولتمردان ایرانی خواستار تأمین غذای مورد نیاز مردم خود هستند باید به میز مذاکره برگردند». این اظهارات نشان داد حتی غذا و دارو نیز معاف از تحریم‌ها نخواهند بود.

این موضوع بعدها توسط محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی ایران نیز تائید شد. حجتی در این خصوص اعلام کرد: «به‌دروغ اعلام کردند در زمینه تأمین غذا و دارو، به‌عنوان اقدام انسان دوستانه، برای ایران مشکلی ایجاد نخواهد شد؛ درحالی‌که محدودیت‌های بسیاری در این مورد به ایران تحمیل شده است».

در نهایت باید گفت که دولت با هدف هموار ساختن مسیر تحقق اینستکس، ضمن پافشاری و لابی سیاسی با نمایندگان مجلس، پیگیری ویژه را برای تشکیل وزارت بازرگانی صورت داده است، تلاشی که با تصویب طرح تشکیل وزارت بازرگانی در مجلس و البته رد شدن آن در شورای نگهبان و بازگشت مجدد به مجلس، به ایستگاه جدیدی رسیده است.


اولین دیدگاه را شما بگذارید

 حرف های...       اعلام خطر...


طراحی پوسته توسط تیم پارسی بلاگ