پیشنهاد رشوه گونه ریاض به آمریکا، فراتر از تصور سناتورهای واشنگتن است یک روزنامه لبنانی در گزارشی به چگونگی تلاش عربستان سعودی برای مقبول شدن نزد دولت جدید آمریکا پرداخت و اعلام کرد سعودی با ارائه پیشنهادی فراتر از تصور واشنگتن، رسما کلید سیاستهای داخلی و خارجیاش را تحویل رئیسجمهور آمریکا کرد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، در ماه می 2017 که هواپیمای «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا در ریاض به زمین نشست و دستش را بر روی گنج گذاشت و فریاد زد «آن را یافتم»، به تنهایی حائز این دستاورد نشد؛ دوشیده شدن میلیاردها دلار از خزانه سعودی و ایجاد فرصتهای زیاد شغلی (در آمریکا)، همه زاییده فکر مردی (محمد بن سلمان ولیعهد سعودی) بود که نظام و ثروتهای کشور و ملتش را به تاجری تحویل داد که رأیدهندگان آمریکایی او را به رئیسجمهور رسانده بودند.
سران ریاض یا به بیان دقیقتر محمدبنسلمان در دادن وعدههای مختلف سرمایهگذاری و هدیههای مالی وانسانی به تیم آمریکایی در این سفر بخل نورزیدند و هر آنچه در چنته داشتند، تقدیم کردند. عربستان سعودی به ابزاری برای منافع و طمعهای آمریکا در منطقه تبدیل شد.
روزنامه «الاخبار» همزمان با روزنامه «نیویورکتایمز» و با همکاری این روزنامه به بررسی اسنادی مربوط به سال 2016 میپردازد سالی که نگاهها به سمت دونالد ترامپ متکبر به عنوان فردی که میخواهد رئیسجمهور آمریکا بشود، چرخید.
الاخبار گزارش کرد؛ روزی مشاور پیشین امنیت ملی آمریکا « زبیگنیو برژینسکی» گفت «جایی روی زمین وجود ندارد که نظر آمریکا را نپرسد». کشورهایی به دلیل دشمنی با آمریکا و برخی به دلیل همسایگی میخواهند بدانند واشنگتن چه می خواهد اما اسناد منتشر شده نشان میدهد بنسلمان در تحرکات سیاسی و اقتصادی خود مانند یک برده که برای به بردگیکشیده شدن تلاش میکند، ظاهر شده است.
عربستان سعودی خیلی زود سعی کرد ترامپ و تیمش را دریابد و با پول تعدادی از افراد صاحب نفوذ از جمله «کنث دوبرستین » (Kenneth Duberstein) را به سمت خود جذب کرد و خیلی زود به اهمیت «جرد کوشنر» داماد ترامپ پی برد.
در نوامبر 2016 تیم بنسلمان پیشنهادی بزرگ شامل موضوعات سیاسی، امنیتی، فرهنگی و نظامی به ترامپ عرضه کرد. (گویا ریاض میگفت) چه چیزی از ما کم میشود که مانند اسرائیل ، متحد شما باشیم؟ حتی اصلاحاتی که در این اسناد آمده بود مربوط به افکار عمومی آمریکا بود نه شهروندان سعودی (مانند اعطای حق رانندگی به زنان و مقابله با افراطگرایی و باز شدن فضای رسانهای و فرهنگی). اسلام؟ ما بیش از دو هزار عالم و اندیشمند اسلامی داریم و که وجه تمایز آنها تأثیر بسیار زیاد بر جهان اسلام است حتی دین ما در خدمت شماست. با یکدیگر مسأله فلسطین را حل میکنیم و میلیاردها دلار در کشور شما سرمایهگذاری میکنیم. نظر شما درباره منطقه تجاری آمریکایی در دریای سرخ چیست؟ کافی نیست؟ ما نیروی انسانی عربی مبارزی داریم که تحت فرمان آقای رئیسجمهور هستند. هر چه میخواهید انتخاب کنید؛ ما آماده سجده هستیم. قبل از اینکه ترامپ وارد کاخ سفید شود، بنسلمان، خود و تیم کاریاش به علاوه ثروتهای کشورش را در اختیار وی قرار داد.
پیشنهاد سعودی به ترامپ
صلح دائم در خاورمیانه؛ اعطای پایگاه نظامی به آمریکا در دریای سرخ و تأثیرگذاری برای مبارزه با افراطگرایی
هیأت سعودی پس از انتخاب ترامپ به ریاستجمهوری آمریکا ، در نوامبر 2016 عازم این کشور شد و به همراه خود پیشنهادی بالاتر از حد تصور واشنگتن داشتند. عربستان سعودی تنها کشوری نبود که برای جذب دونالد ترامپ تلاش میکرد اما پیشنهاد این کشور فقط به ابتکارات، چشماندازها و انتظارهای مربوط به آینده روابط و شراکتهای راهبردی دو طرفه محدود نمیشد بلکه ریاض رسما خودش را تسلیم دولت جدید آمریکا کرد و کلید سیاستهای داخلی و خارجیاش را در اختیار ترامپی قرار داد که پیش از رئیسجمهور شدن به شدت از شراکت آمریکایی-سعودی انتقاد میکرد.
سند منتشر شده تحت عنوان «ابتکارات چشمانداز عربستان سعودی برای شراکت راهبردی با ایالات متحده آمریکا» به تمام زمینههای شراکت سیاسی، امنیتی، نظامی، اقتصادی و فرهنگی میان ریاض و واشنگتن میپردازد.
سیاسی
از نظر سیاسی، سند مذکور بر تلاش ریاض برای جایگاه و تأثیر این کشور در دو جهان عربی و اسلامی با هدف تحقق منافع مشترک در منطقه، تحقق صلح دائم در خاورمیانه (غرب آسیا) و حل نزاع فلسطینی-اسرائیلی تأکید میکند.
طرف سعودی در ادامه بخشی از دستاوردهایی که واشنگتن از طریق تعمیق روابط راهبردی-سیاسی با ریاض به دست خواهد آورد؛ برمیشود که برخی از آنها به این شرح است: تقویت موضع مذاکره واشنگتن مقابل روسیه از این طریق که آمریکا میتواند به اعمال فشار بر سعودی برای بالا بردن تولید نفت به 15 میلیون بشکه نفت در روز اشاره کند؛ تأسیس صندوق توسعه مشترک با کشورهای خلیج (فارس) برای توسعه آفریقا با سرمایهای بالغ بر 50 میلیارد دلار؛ فشار بر سودان تا اجازه ساخت پایگاه آمریکایی بدهد؛ تلاش برای جلوگیری از مشارکت میان مصر و روسیه و عدم تأسیس پایگاه روسی در این کشور و کار در راستای تقویت روابط آمریکا با کشورهای اسلامی مانند پاکستان.
نظامی
بر اساس سند مذکور، سعودی تلاش میکند تواناییهای نظامیاش را در راستای تحقق منافع مشترک میان دو کشور به خدمت بگیرد، این کار از طریق چند گام که بارزترین آنها بستن قرارداد با وزارت دفاع آمریکا برای دستیابی به اهدافی در یمن با مبلغ 200 میلیون دلار و اعطای اجازه با آمریکا برای ساخت پایگاه نظامی در دریای سرخ است.
ریاض همچنین به دولت جدید آمریکا وعده داد بودجه اختصاص داده شده به دفاع و همکاری با نیروهای دفاعی آمریکا را طی چهار سال به 50 میلیارد دلار برساند. سعودی فقط به دادن مال و پایگاه نظامی اکتفا نکرد بلکه ملتهای عربی و اسلامی را تحت فرمان واشنگتن قرار دارد، 37 نظامی را به 50 هزار نظامی در 37 کشور افزایش داد و این نیروها تحت فرماندهی ائتلاف بینالمللی مبارزه با تروریسم تحت فرماندهی آمریکا هستند و در صورت تمایل رئیسجمهور منتخب، آماده هستند.
اقتصادی
هیأت رسمی سعودی، آمادگی خود برای بخشش از خزانه سعودی و ریختن پول به پای واشنگتن از طریق سرمایهگذاریهای مستقیم و غیرمستقیم در آمریکا به ارزش 200 میلیارد دلار طی چهار سال را اعلام کرد. علاوه بر این، ریاض پیشنهاد ایجاد صندوقی با شورای همکاری خلیج فارس برای حمایت مالی از زیرساختهای آمریکا به ارزش 40 تا 100 میلیارد دلار و نیز سرمایهگذاری آمریکایی-سعودی در زمینه انرژی و ... به ارزش 70 میلیارد دلار در جهان را داد.
امنیتی
از نظر امنیتی، ریاض به سمت همکاری اطلاعاتی با واشنگتن رفت و پیشنهاد ارائه نقش در اجرایی کردن طرح غربالگری متقاضیان اقامت در آمریکا (Extreme vetting) را در راستای حمایت از امنیت داخلی و منافع عالی آمریکا داد. سند مذکور، همچنین به امکان گسترش دامنه همکاری در زمینه امنیت سایبری با آمریکا اشاره میکند تا حدی که شامل بیش از 50 کشور اسلامی شود.
مقام اسبق سیا در یادداشتی نوشته ایرانیها با تمام گرایشهای سیاسی کودتای آمریکا در کشورشان در سال 1953 را فراموش نکردهاند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، «هاویلند اسمیث»، مقام اسبق سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) در یادداشتی از سیاستهای حاکمیت کشورش در قبال ایران انتقاد کرده و آن را «شکستخورده» توصیف کرده است.
وی در یادداشتی برای وبگاه «VTDigger» نوشته است: «در صورتی که هدف سیاستهای ما در قبال ایران آوردن ثبات به خاور نزدیک است، [این سیاستها] کارآمد نخواهند بود. خصومتهای داخلی دیرپا میان مسلمانها عاملی است که ادامه بیثباتیها را تضمین میکند. تنها کاری که ما میکنیم این است که به تنشهای موجود دامن میزنیم.»
اسمیث در ادامه به کودتای آمریکایی-انگلیسی 28 مرداد 1332 اشاره کرده و نوشته ایرانیها آن را فراموش نکردهاند: «ایرانیها با تمام گرایشهای سیاسی هیچگاه این واقعیت را به فراموشی نسپردهاند که آمریکا در سال 1953 تنها نخستوزیر منتخب مردمیشان محمد مصدق را از قدرت عزل و شاه را به جای او منصوب کرد.»
وی اضافه کرد: «این اقدام، نقشی اساسی در تضعیف روابط دوجانبه میان کشورهای ما داشته است. با توجه به این واقعیت، و خصومتهای فعلی میان مسلمانها که نمیتوانیم امیدی به مهارشان داشته باشیم، آیا کاری وجود دارد که بتوانیم امروز برای حمایت از منافعمان در زمینه امنیت ملی انجام دهیم؟»
اسمیث در این مقاله نوشته یکی از دلایل انتقاد آمریکا و کشورهای غربی از فعالیتهای ایران در منطقه این است که این کشورها به طور سنتی به کشورهای سنی به عنوان منبع تأمین نفت خام خودشان نگاه میکنند.
او مینویسد: «ما رفتار ایران را محکوم میکنیم، صرفاً به این خاطر که ما همراه با اکثر کشورهای جهان غرب از اسلام سنی حمایت کردهایم، به این دلیل که به طور سنتی نفت خاممان را از این کشورها تأمین کردهایم.»
این مقام اسبق سیا با تفسیمبندی کشورهای جهان اسلام به دو دسته اسلام شیعه و اسلام سنی از ایران به عنوان برجستهترین قطب اسلام شیعی و از عربستان سعودی به عنوان پرنفوذترین قطب اسلام سنی نام برده است.
اسمیث به سیاست دولت ترامپ در حمایت از عربستان سعودی اشاره کرده و نوشته این حمایت در حالی انجام میشود که سعودیها چندین نفر از اتباعشان را به قتل رساندهاند، به یک کشور خارجی حمله کردهاند و شمار زیادی از اتباعش در حمله 11 سپتامبر 2001 به برجهای دو قلو مشارکت کردهاند.
مقام اسبق سیا در پایان این مقاله پرسیده است: «آیا میتوانیم کسانی که مسئول این اقدامات نادرست بودهاند را محکوم نکنیم؟ آیا در سوی درست ماجرا ایستادهایم؟ آیا گزینههای جایگزین در اختیار نداریم؟»
عدم موفقیت ارتش مصر برای نابودی گروههای تروریستی در شبهجزیره سیناء از جمله گروه موسوم به «ولایت سیناء» باعث شد که رژیم صهیونیستی به طور مستقیم وارد عمل شود.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، رسانههای صهیونیستی اخیرا گزارش دادند که به دلیل عدم توانایی ارتش مصر برای نابودی گروهک «ولایت سیناء» شاخه داعش، رژیم صهیونیستی به اجرای عملیاتهای میدانی در سیناء برای کمک به ارتش مصر روی آورده است. روزنامه صهیونیستی «معاریو» روز یکشنبه نوشت که «اسرائیل تصمیم گرفته به فعالیتهای میدانی در سیناء بازگردد و طی چند ساعت گذشته چندین هدف در این منطقه بمباران شد». این روزنامه نوشت بازی آرایشی که ارزیابیهای ارتش و دستگاه اطلاعات رژیم صهیونیستی نشان میدهد که ارتش مصر با وجود کمکهای این رژیم و کشورهای غربی، ناتوانتر از آن است که بتواند به حیات «ولایت سیناء» پایان دهد. «یوسی میلمن» تحلیلگر امور اطلاعاتی روزنامه معاریو در این باره نوشت که تعدادی از فرماندهان ارشد دستگاه اطلاعاتی رژیم صهیونیستی پیشبینی میکردند که تا پایان سال جاری ارتش مصر داعش را شکست خواهد داد اما همه شواهد و قرائن نشان میدهد که مصریها ناتوانتر از آن هستند که بتوانند این هدف را محقق کنند و با وجود تلاشهای ارتش مصر و کمکهای رژیم صهیونیستی و کشورهای عربی، هزاران نفر از عناصر این گروه همچنان در منطقه شمال سیناء هستند و علاوه بر آن برخی عناصر داعش که از سوریه و عراق فرار کردهاند باعث تقویت توان این گروه در منطقه سیناء شدهاند.
سه دستگاه اطلاعاتی و نظامی رژیم صهیونیستی اعم از شعبه اطلاعات نظامی (امان)، دستگاه اطلاعات داخلی (شاباک) و دستگاه اطلاعات خارجی (موساد)، ارتش مصر را در جنگ علیه داعش یاری میکنند.
طی چند ساعت اخیر جنگندههای رژیم صهیونیستی مناطقی از غرب رفح در استان شمال سیناء به خصوص منطقه بلعا و حی الرسم را که ارتش مصر نتوانسته بود به آن نفوذ کند، بمباران کردند.
برخی منابع قبیلهای در مصاحبه با روزنامه قطری «العربی الجدید» گفتند که این نخستین بار نیست که رژیم صهیونیستی مناطقی از سیناء را بمباران میکند و اخیرا نیز به دنبال ناکامی ارتش مصر در دستیابی به چندین روستا در جنوب شیخ زوید و غرب و جنوب رفح، جنگندههای اسرائیلی آن را بمباران کردند که با وجود نفوذ امنیتی به مرزهای مصر اما دولت این کشور سکوت اختیار کرد.
جنگندههای رژیم صهیونیستی طی ماههای گذشته نیز پایگاههای حیاتی «ولایت سیناء» را بمباران کردند که در نتیجه آن ضربات سنگینی به تجهیزات و خودروهای نظامی متعدد در مناطق مختلف سیناء وارد آمد و تعدادی از فرماندهان میدانی این گروه به قتل رسیدند.
ارتش مصر در این عملیات همچنین از دستگاههای اطلاعاتی آمریکا، فرانسه، انگلیس و آلمان نیز کمگ گرفته و السیسی مأموریت نابودی این گروه را به دستگاههای اطلاعات عمومی و اطلاعات نظامی محول کرده است.
به نوشته العربی الجدید، با وجود گذشت چندین ماه از اجرای عملیات گسترده ارتش مصر در سیناء، گروه ولایت سیناء بر مناطق زیادی در این شبهجزیره سیطره دارند که همین امر سوالاتی را درباره فایده این عملیات مطرح ساخته است و گذشته از آن رژیم صهیونیستی پی به ضعف ارتش مصر در مقابله با گروه ولایت سیناء برده و از این پس ترس و نگرانی از مقابله ارتش مصر با این رژیم نخواهد داشت چرا که ارتشی که با وجود استفاده از توان زمینی، دریایی و هوایی خود نتوانسته با یک گروه مسلح مقابله کند چگونه میتواند با یک ارتش دارای تجهیزات و دستگاه اطلاعات و امنیتی مقابله کند و لذا ضروری است که دولت مصر در استراتژی تعامل با سیناء تجدیدنظر کرده و به وضعیت شکست ارتش مصر در این منطقه پایان دهد به خصوص اینکه دروازه شرقی سیناء در طول دهههای گذشته دروازه ورود به جنگ علیه مصر بوده است.
عناوین یادداشتهای وبلاگ
دوستان